Henkilöbrändäyksessä ei ole pikavoittoja

Uniikki puhuu ihmisjoukon edessä.

Henkilöbrändäyksessä ei ole pikavoittoja

Dan Tolppanen, Uniikki, on sarjayrittäjä, sijoittaja ja yksi Suomen tunnetuimmista rap-artisteista. Hän on myös henkilöbrändäyksen ammattilainen. Vuonna 1981 syntynyt artisti kertoo tarinaansa PunaMusta Coloron Vaikuttavia värejä -tapahtumassa aloittaen musertavasta hetkestä nuoruudessaan.

- Olin nuori, haavoittavassa iässä oleva teini-ikäinen, kun kuulin lääkäriltäni, että kasvuennusteeni oli maksimissaan 162 cm. 

Epävarmuuden tunteisiin tuli onneksi piristäjäksi breakdance ja sen tuoma tiivis kaveripiiri - myös musiikki oli iso osa yhteistä tekemistä.  Yksi kavereista oli muun muassa Elastinen-nimellä tutuksi tullut Kimmo Laiho.
 
- Kerran Kimmo alkoi esittää räpätä meille suomeksi. Siihen asti olimme kirjoittaneet rap-sanoitukset aina englanniksi – kukaan ei ajatellut, että suomenkielisenä voisi räpätä tosissaan!

Myymässä omaa levyä

Kun Tolppasen oman yhtyeen, Kapasiteettiyksikön, ensimmäinen levy julkaistiin, hän oli töissä Anttilan Top Ten -musiikkiosastolla. 

- Minulla oli turkoosi työpaita päällä ja levyä ostamaan tullut asiakas kysyi, että olenko minä tuossa kannessa ja saako hän nimikirjoituksen! Lopulta siinä oli jono.

Dan Tolppanen päätti luottaa musiikkiin ja irtisanoi itsensä seuraavana päivänä. Seuraavaksi hän ja muut kollegat ottivat mallia isosta maailmasta ja lähtivät perustamaan omaa rap-musiikkiin erikoistunutta levy-yhtiötä Rähinä Recordsia. Kun Kapasiteettiyksikkö lopetti yhteisen musiikin tekemisen, Uniikki jatkoi uraansa julkaisten ensimmäisen virallisen soololevynsä 2005.
Kuva esityksen kalvosta katsojien takaa, missä kerrotaan kuka on Uniikki tänään.
- Kun jäin soolouralleni, huomasin, että olin varsin hyvin erottuva juuri muun muassa kokoni ja r-vikani takia. Tunnistettavuus, jonka olin joskus kokenut heikkoudeksi, auttoi minua nyt oman henkilöbrändin luomisessa, hän kertoo ja muistuttaa, että kun ydintuote on ollut kunnossa, ympärille voi helpommin rakentaa myös muuta brändiä. 

- Minulla on aina ollut päämäärätietoisuutta omaa intohimoani kohtaan.
Uniikki on julkaissut satoja kappaleita ja tehnyt yli tuhat keikkaa. Hän on esiintynyt lukuisissa myös televisio- ja elokuvatuotannoissa. Sosiaalisessa mediassa hänellä on yli 150 000 seuraajaa. 
Julkisuudella on kaksi puolta: mitä enemmän uskallat jakaa, sitä samaistuttavampi ja kiinnostavampi olet. Esillä olemisen kääntöpuolena on kritisointi, jolle väkisinkin asettaa itsensä.
 
- On myös mietittävä mihin projekteihin lähtee mukaan. Olen esimerkiksi kieltäytynyt yhteistyöstä, jossa en ole kokenut olevani aidosti mukana.
 
Dan Tolppanen kertoo yleisölleen olevansa aina valmis yhteiskuviin hänet tunnistavien fanien kanssa. Aktiivinen läsnäolo on hänen vinkkinsä myös muille henkilöbrändiä luoville ihmisille.
 
- Johdonmukaisuus on olennaista. Henkilöbrändäyksessä ei ole olemassa pikavoittoja.

Vaikuttavia Värejä -tapahtumaa vietettiin Punamusta Coloron Vapaalan toimipisteellä 25.4.2024. Iloisessa, värikkäässä tapahtumassa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja Dan ”Uniikki” Tolppasen lisäksi muuan muassa EU:n ilmastolähettiläältä Timo Huhtamäeltä ja Fazerin markkinointijohtaja Eeva-Leena Tiaiselta.

 

Uniikki puhuu väkijoukon edessä mikrofoni kädessään.
1 Dan Tolppasen puheenvuoro keräsi salin täyteen yleisöä.
Uniikki puhuu yleisön edessä.
2 Inspiroiva esitys viihdytti yleisöä.
Uniikki esiintyy PunaMusta Coloron lavalla.
3 Uniikin show sai bileet käyntiin ja juhlahuuma jatkui pitkälle yöhön.
Uniikki laulaa lavalla yleisön edessä.
4 Melkoiset bileet ja upea show, kiitos Uniikki!
Testaa meidät ja yllätyt. Iloisesti.