Ulkona vaikka sisällä

Metropolian Hiilitallin projektitilassa pergolan sisällä oleva sohvaryhmä ja taustalla luontoaiheinen seinätapetti.

Ulkona vaikka sisällä

PunaMusta Coloro suunnitteli Metropolialle uudenlaisen oppimis- ja projektitilan, Hiilitallin. Hiilitallin suunnittelussa lähtökohtana oli rakentaa opiskelijoille tila, joka ilmentää luonnonmukaisuutta. Hiilitalli on Metropolia Ammattikorkeakoulun Puhtaat ja kestävät ratkaisut -innovaatiokeskittymän kestävän kehityksen oppimis- ja projektitila. Tilan suunnittelussa otettiin huomioon kestävä kehitys ja kiertotalous. 

- Halusimme tilasta innostavan ja kutsuvan. Luonto tuli mukaan kestävän kehityksen kautta ja toki se myös muistuttaa tavoitteestamme. Sen lisäksi maisemakuvat rauhoittavat mieltä, kertoo Carbon Busters -hankkeen projektipäällikkö Jenni Kurki-Suonio. Hiilitallin toiminta aloitettiin virallisesti Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittamalla Carbon Busters -hankkeella. Carbon Busters -hankkeen toiminta alkoi vuosi sitten, ja hanke päättyy tämän vuoden lopulla.

Käytännössä Hiilitalli kokoaa samaan tilaan niin tutkimuslaitokset, yritykset kuin sitten heidän tulevaisuuden työntekijänsäkin, joten ulkopuolisia vieraita ja luennoitsijoita varten esimerkiksi AV-tekniikka mietittiin viimeisen päälle – näin myös etäosallistuminen onnistuu.

Tilan suunnitteli PunaMusta Coloron Miia Sjögren, jonka kanssa Jenni Kurki-Suonio aivan ensimmäiseksi pohti tilankäytöllisiä mahdollisuuksia. Ammattilaisen tietotaito auttoi myös aikataulutuksen, remontoinnin ja muutostöiden eri vaiheissa.

- Tästä oli meille merkittävä apu. Suunnittelupalvelun avulla pystyimme esimerkiksi ennakoimaan tulevaisuuden tarpeita. Luonnonvarat säästyvät, kun tila kestää aikaa. Vastuu oli pois meidän harteiltamme ja siitä on annettava kiitos. Meidän ei tarvinnut opiskella itse sisustussuunnittelijoiksi, Kurki-Suonio naurahtaa.

Kaikki mahdolliset kierrättäen

Tila remontoitiin ekologisia materiaaleja hyödyntäen. Tilaan tuotiin ilmettä PVC-vapailla tapeteilla ja teipeillä sekä kierrätyspahvilla. Kaikissa materiaaleissa otettiin vastuulliset valinnat huomioon. PVC-vapaiden materiaalien kiinnostavuus on kasvanut yleisestikin asiakkaidemme keskuudessa.

Tila on kaikkea muuta kuin luokkahuone ja Hiilitallin toivotaankin olevan myös mukava oleskelutila ja aktivoivan luovaan ajatteluun! Metsän olemus on tuotu esiin hauskasti muun muassa tolpilla, jotka on päällystetty puun kaarnaa matkivalla tarralla. Teippauksin ja erilaisia sisustuskalvoja hyödyntämällä voi ekologisesti tuunata myös esimerkiksi vanhempaa huonekalukantaa.

Jenni Kurki-Suonio arvostaa erityisesti projektin aikaista dialogia ja sitä vaivattomuutta, millä hän sai Miian tarvittaessa kiinni. Ideatkaan eivät jääneet turhan abstraktille tasolle, kun lähdettiin yhdessä katsomaan graafisen alan mahdollisuuksia ja tuotevalikoimaa.

Metropolia Hiilitalli-projektitilassa oleva kokouspöytä ja taustalla sisustustapetti ja kyltti.
1 Hiilitallin suunnittelussa lähtökohtana oli rakentaa opiskelijoille tila, joka ilmentää luonnonmukaisuutta ja aktivoi luovaan ajatteluun. 
Metropolian Hiilitalli-projektitilan kokouspöytä, jonka päädyssä on sisustusteipillä tehty teksti.
2 Tilassa hyödynnettiin erilaisia sisustuskalvoja ja teippauksia sekä kiinnitettiin huomiota egolokisuuteen.
Metropolian Hiilitalli-projektitilassa oleva pergola, jonka sisällä on sohvaryhmä ja tausalla metsäaiheinen seinäteippi.
3  Tilan maisemakuvat rauhoittavat mieltä ja tekevät tilasta kutsuvan. Tila tarjoaa mukavat olosuhteet sekä opiskeluun että oleskeluun.

 

Testaa meidät ja yllätyt. Iloisesti.